Den foranderlige læsesmag

Der var vist engang en klog en, der sagde noget med, at floden aldrig var den samme flod. Sådan er det også med mennesker, og ikke mindst læsere. Du er ikke den læser, du var for 10 år siden, måske ikke engang den, du var for tre måneder siden. Læsesmag afhænger af humør, overskud, livsfaser, måske endda årstider, cyklus.

Omfavn dine omforandringer, vær nysgerrig på, hvad du har lyst til lige nu. Hvordan kan læsningen bedst favne dig for tiden? Skal bøgerne være rørende, lærerige, smukke eller måske sjove? Hvordan er dit humør, og hvilke bøger kan matche det? Kast fordomme om egen læsesmag på porten, fordomme fordummer. Ligesom alt andet i os forandrer sig over tid, så gør vores læsesmag også. Og hvis det er et godt læseliv, du søger, så findes det ikke i “den gode litteratur” men i det perfekte match mellem dig og bogen.

Og faktisk er fx årstidslæseren slet ikke et ukendt fænomen: At mange har lyst til at læse noget andet i de mørke måneder end i de lyse. På samme måde er vores læsesmag påvirket af vores livssituationer, nogle trænger til at læse noget lyst i mørke tider, andre trænger til at spejle sig i andet mørkt. Men bøgerne står klar: prøv forskellige læseoplevelser af og drop bogen på side 41, hvis den ikke føles som et match lige nu.

Og så er der jo den velkendte “Netflix-fælde”: “Jeg ville egentlig læse, men var bare for træt, min hjerne orkede ikke, det var lettere bare at stene serier”, osv. Der er ikke noget galt med at se serier, men ville man hellere læse kunne det være, man skulle se på, hvilke bøger, der ligger klar på natbordet – måske er du et sted i livet, hvor der mere er overskud til et simpelt sprog, et fremaddrivende plot end de store, eksistentielle klassikere? Måske har du brug for noget sjovt og rart frem for noget smukt og storladent på en træt tirsdag i november? Måske har du brug for at læse noget virkeligt, noget hvor du faktisk lærer noget, men på en underholdende måde – måske er du gået kold i tv-seriernes fiktioner?

Vi er mange, der har pauser i læselivet i ny og næ. Mange kommer tilbage ind i loopet ved at lave et clean cut: Droppe at genoptage læsningen af en halvlæst, støvdækket bog på natbordet, skamløst dykke ned i bøger, der appellerer her og nu – ofte af grunde, der ikke lige kan defineres. Stol på mavefornemmelsen når du står med eller hører om en bog, der ‘taler til dig’ – den begejstrede læseoplevelse, resonansen, dukker ofte op andre steder end hvor vi leder efter den.