Hvad er en god bog?

Hvad mener vi, når vi taler om “en god bog”? En god bog for hvem? For som læsere efterspørger vi noget forskelligt i bøgerne. Nogen skal have fart over feltet, nogen holder af at lære folk at kende, andre elsker et smukt sprog, andre igen elsker en hyggelig stemning eller at noget “føles som at være der selv”.

Måske kender du det, at du er blevet anbefalet en bog af en ven. “Den er vildt go’ – læs den!” – men den fænger dig bare ikke. Måske læser du videre, for du har jo fået at vide, den er god. Men det er ikke bogen, der er central her, det er læsesmagen og læseoplevelsen. og selv om det er velment, så kan en anbefaling af “en god bog” ofte slå fejl, for en god bog for hvem? Måske er bogen bare ikke din smag, eller måske er du bare i humør til en helt anden læseoplevelse. Det handler ikke om gode eller dårlige bøger, det handler om rette bog til rette læser.

Når vi taler om bøger, taler vi ofte om “bogen” frem for “læseoplevelsen”. jeg tror, det vil være lettere at finde ud af, om “den gode bog” også er en god bog for dig, hvis vi bliver bedre til at spørge ind til læseoplevelsen, når vi anbefaler bøger til hinanden: “Hvad var det, du godt kunne li’ ved den?”, “hvordan er stemningen i bogen?”, “lærer man personerne godt at kende?”, “hvordan er tempoet i bogen?” – for ofte er det ikke handlingen, der lægger grundlaget for læseoplevelsen og appellerer til dig som læser, det er langt oftere stemningen, menneskene, stederne, sproget, humoren.

Og hvis du finder læseoplevelser på nettet, så se, om du kan lure, hvilke appeller, der er i den enkelte titel ud fra afsenders tekst om bogen. Hvis bogen er en “spændingsmættet pageturner” er det nok fx ikke der du skal gå hen efter en bog fuld af dybe karakterer og smukt sprog.

Men hvordan finder du så ud af, hvad der er den rette bog for dig? Din læsesmag og dit læsehumør er ikke en statisk størrelse – læs mere om den foranderlige læsesmag.